Daar gaat de summer of love

We waren vaak de kluts kwijt. Van het door laten gaan van festivals dankzij Dansen met Janssen, naar een nieuwe besmettingsgolf onder jongeren tot strikte voorwaarden en maximaal 750 bezoekers op Nederlandse festivals. Wat gebeurde er nou precies in de afgelopen weken? Een tijdlijn.

Waar stonden we?
Allereerst, 30 juni: Dansen met Janssen moest jongeren over de streep trekken om te gaan vaccineren. Het idee van het jaar, dacht Hugo de Jonge. Laat je vaccineren en je bent meteen beschermd en dus klaar om de clubs en festivals weer te bestormen. De vaccinatiegraad blijkt ook een stuk hoger in Nederland dan in andere landen. Dat geeft hoop en we kijken uit naar de Summer of Love.

4 juli: besmettingen lopen op
Dan gaat het mis. Gesjoemel met QR-codes zorgen dat bezoekers zonder legaal bewijs de clubs en festivals betreden. Bovendien blijkt van alles mis met de CoronaCheck-app. Ten slotte, een jongere die gisteren met Janssen is geprikt, is vandaag niet niet beschermd, maar na vier weken. Bij een tweede prik van Pfizer, Moderna of AstraZeneca geldt twee weken. Kort na het heropenen van de clubs stromen de meldingen van besmettingsclusters binnen. De besmettingscijfers zijn verzevenvoudigd. Vooral jongeren blijken onderdeel van deze uitbraken.

9 juli: van 40 naar maximaal 24 uur Testen voor Toegang
Festivalorganisatoren worden huiverig. Het kabinet geeft een persconferentie: festivals van maximaal 24 uur door kunnen gaan, mits bezoekers op 1,5 meter afstand zitten. Een toegangsbewijs is maximaal 24 uur geldig in plaats van 40 uur. De getallen van Testen voor Toegang worden niet meegenomen in de beargumentatie. De Jonge en Rutte wuiven harde kritieken weg.

13 juli: garantieregeling wordt verlengd
Vervolgens trekt het kabinet 135 miljoen uit om de garantieregeling voor evenementorganisatoren te verlengen. Voorheen werd 80% van de gemaakte kosten vergoed na annulering, nu 100%. Veel organisatoren maken zich grote zorgen over de praktische haalbaarheid van het nieuwe testen voor toegang. ‘De garantieregeling voelt als een doekje voor het bloeden’, laat ID&T weten. De organisatie spant een kort geding aan, met steun van zeker 30 andere organisatoren. Er moet snel meer duidelijkheid komen voor meerdaagse festivals.

26 juli: meerdaagse festivals verboden
Het kabinet geeft gehoor aan dit verzoek. Opnieuw volgt een persconferentie: vandaag wordt duidelijk dat meerdaagse festivals met overnachting geen doorgang kunnen hebben tot in ieder geval 1 september. Een klap in het gezicht van de sector. In ieder geval Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland zullen niet doorgaan. Paaspop en ITGWO blijven vooralsnog in onzekerheid. Over een week moet duidelijk worden wat er gebeurt met eendaagse festivals vanaf 14 augustus.

2 augustus: 750 bezoekers voor eendaagse festivals
Opnieuw overwegend verdrietig nieuws: de besmettingscijfers doen nog niet wat we willen. Eendaagse festivals kunnen doorgang krijgen, mits organisatoren maximaal 750 bezoekers toelaten na overlegging van een toegangsbewijs. Voor veel organisatoren betekent dit financieel niet te realiseren. Wederom gaat een streep door grote festivals, net als ID&T’s kort geding bij gebrek aan juridische grond. Bezoekers zien hun Summer of Love in het water vallen, nadat zij zelfs bereid blijken om met twee vaccinaties nog een toegangstest te doen.

Waar staan we nu?
Wanneer het de goede kant op gaat met de besmettingscijfers, kan het zomaar zijn dat vanaf 14 augustus andere regels zullen gelden. ‘De capaciteit kan niet in een dag tijd vergroot worden’, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen tegen NPO Radio 2. Hoewel zij precies op 14 augustus gepland staan, besluiten organisatoren van Dance Valley, Strafwerk en Komm Schon Alter ook de stekker uit de voorbereidingen te trekken: ‘deze slag heeft met de bliksem ingeslagen’, aldus de website van Dance Valley. Ook artiesten spreken hun ongenoegen uit over deze nieuwe cancelcultuur. We kijken uit naar de nieuwe maatregelen die zullen gelden vanaf 14 augustus, maar houden ons hart vast.

Eén antwoord op “Daar gaat de summer of love”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *