Toch de TONK aanvragen?

Je hebt vast wel eens gehoord van de TONK regeling, maar…wat is dat nou eigenlijk?
TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De Rijksoverheid omschrijft de TONK als ‘een tegemoetkoming voor mensen van wie het inkomen door de coronacrisis aanzienlijk is gedaald, en die daardoor noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) niet meer kunnen betalen.’

De TONK is in de meeste gevallen een gift: zolang de aanvraag correct is ingediend en je aan alle voorwaarden voldoet. In dat geval hoef je niets terug te betalen. Gemeenten mogen (in sommige gevallen) naderhand alsnog bepalen dat de TONK als een lening wordt uitgekeerd. Omdat elke gemeente zelf bepaalt welke voorwaarden zij stellen aan het verstrekken van de TONK, is het héél belangrijk om de TONK-pagina op de website van jouw gemeente goed door te lezen. Goed om te weten: de TONK-regeling loopt tot 30 juni 2021, en kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 worden aangevraagd.

Tim en de TONK
Doordat er door de overheid en gemeenten veel nadruk wordt gelegd op het niet meer kunnen betalen van woonlasten, denken veel mensen (onterecht!) dat ze niet in aanmerking komen voor de TONK omdat ze hun vaste lasten nog kunnen betalen. Dit geldt ook voor Tim, een theatermaker uit Utrecht die de TONK heeft aangevraagd: hij en zijn vriend konden de vaste lasten nog wel betalen, maar…dat konden ze vooral doordat ze hun spaargeld op aan het maken waren. Omdat één van zijn collega’s de TONK had aangevraagd, is Tim de regeling toch nog maar een keer goed gaan doorlezen. Zo kwam hij er achter dat hij wél in aanmerking komt. Hij omschrijft de TONK vooral als een tegemoetkoming voor mensen die minder verdienen dan vorig jaar; ook als je TOZO ontvangt en jouw inkomsten nog steeds minder zijn dan vorig jaar, zou je in aanmerking kunnen komen voor de regeling. Checken dus, is zijn tip!

De aanvraag
Je moet er wel even goed voor gaan zitten als je de TONK wil aanvragen – Tim is ongeveer 2,5 uur beziggeweest met de online aanvraag in Utrecht. Maak het jezelf dus vooral gemakkelijk, door vóór je met de aanvraag begint, alvast alle benodigde informatie bij elkaar te zoeken. Het voorbeeld van Tim kan je een beeld geven van wat je precies nodig hebt:

Tim moest voor het hele huishouden de inkomsten van de maand januari 2020 doorgegeven. Daarnaast moest hij zelf nog een (voorbije) maand uit 2021 kiezen, als vergelijking met januari 2020. Om in aanmerking te komen voor de TONK moet verder het totale inkomen met minimaal 25% zijn gedaald, ten opzichte van januari 2020. Daarnaast wordt er gekeken naar het percentage woonlasten in vergelijking met je inkomen.

Update:
Gemeente Utrecht heeft onlangs een aantal aanpassing in de voorwaarden voor de TONK gemaakt. De vereiste inkomstendaling is van 25% naar 15% verlaagd. Daarnaast kan je ervoor kiezen jouw inkomen te vergelijken met een andere maand dan januari 2020 wanneer dit gunstiger voor jou is.

Gemeente Utrecht had aangegeven dat ze zes weken nodig hebben voor de verwerking van de aanvraag, maar Tim ontving het bedrag én de brief al binnen de week nadat hij het aangevraagd had. Het kan dus heel snel gaan! Vinden we fijn om te horen.

In dit voorbeeld gaat het om Gemeente Utrecht, waar niet gekeken wordt naar spaargeld. In een andere gemeente kan het zijn dat ze wel je spaargeld in de aanvraag meenemen: zo zijn er ook gemeenten waar je geen recht op de regeling hebt wanneer je huurtoeslag ontvangt, en zijn er andere gemeenten waar huurtoeslag volledig buiten beschouwing wordt gelaten.

Niet alleen de voorwaarden verschillen trouwens per gemeente, ook de hoogte van het uit te keren bedrag: van maximaal €1500 in Utrecht, tot maarliefst €6000 in Amsterdam. Het uit te keren bedrag wordt dan ook (uiteindelijk) door de gemeente bepaald op basis van jouw persoonlijke situatie.

Ben je benieuwd geworden of je in aanmerking komt voor de TONK en wil je deze graag gaan aanvragen? Kijk dan vooral op de TONK-pagina van de gemeente waar jij woont.
Veel succes!

Geef een reactie